Aktualności, Ogłoszenia
Warsztaty kulinarne dla dzieci „Karnawałowe faworki”
Pięć żółtek, mąka*1) i w szklance piwa*2)
– Po nim się głowa wcale nie kiwa.
Mąkę przez sito przesiać należy,
Ażeby dobrze ją napowietrzyć
I jeszcze szczyptę dodamy soli *3);
Potem tłuczemy wałkiem – niech boli.
Rozwałkowane ciąć w paski wąskie
A na ich środku zrobić nacięcie,
Zgrabnie przewinąć, smażyć w ceresie*4),
Gdy zimne pudru narzuć – i zje się
Z ogromnym smakiem, więc się delektuj,
Gdy człowiek syty ma świetny nastrój.
Najczęściej takie faworki – chrusty
Są wypiekane na Czwartek Tłusty.
Ale, gdy ktoś miał smaczek niemały,
Gosposie chętnie je wypiekały.
W ustach ten produkt wprost się rozpływa;
Na inne frukta ma się pragnienia.
My już gotowi na Czwartek Tłusty 😉
Zobaczcie galerię po więcej zdjęć !!!
Brak Komentarzy